sex hikaye

Ferenc Bessenyei

 

actor

Biography

1940-ben a szegedi Városi Színházban kezdte pályáját. 1942-től a Miskolci Nemzeti Színházban játszott. 1945-től a Budai Színház, utána a Szegedi, majd a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1950-től 1963-ig, 1967-től 1973-ig, majd 1980-tól 2000-ig a Nemzeti Színház művésze volt. 2000-től a korábbi Nemzeti társulatában maradt, így a Magyar Színház tagja lett. 1963-67-ig, majd 1973-1980 között a Madách Színházban játszott. 1981 után nyugdíjba vonult, csak szerepekre szerződött. Utolsó éveiben lajosmizsei tanyáján élt visszavonultan. Közel 100 filmben és tévéjátékban játszott főszerepet. Orgánuma, szuggesztív egyénisége, elementáris erejű szerepformálása, humora, intellektuális ereje, kitűnően érvényesült színpadon és filmen egyaránt. Csodálatosan mondott verset, számtalan rádió-, lemez-, és televíziós felvétel őrzi remek előadásában a magyar líra legnagyobbjainak verseit. Felesége B. Élthes Eszter "Férjem, a komédiás" címmel írt róla könyvet, mely 2004-ben jelent meg. Díjai, kitüntetései: Kossuth-díj - 1953, 1955 Érdemes művész - 1954 Kiváló művész - 1970 SZOT-díj - 1978 Munka Érdemrend A Magyar Népköztársaság Zászlórendje - 1989 A Nemzeti Színház örökös tagja A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje - 1994 Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában - 1997 A Nemzet Színésze - 2000

Filmography

actor
 
2001 Zsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke
1992 A templomos lovagok kincse
Egy diáktüzér naplója
1987 A másik ember
1986 Érzékeny búcsú a fejedelmtől
Csongor és Tünde
A falu jegyzője
1985 A nagymama
1984 Különös házasság
1983 Elveszett illúziók
Mint oldott kéve
1981 A mérkőzés
1978 A két Bolyai
1977 Fedőneve: Lukács
Galilei
1976 Beszterce ostroma
Talpuk alatt fütyül a szél
A szerelem bolondjai
Labirintus
1975 Felelet
Othello
Volpone
1974 Méz a kés hegyén
Intőkönyvem története
1973 Zrínyi
A Lúdláb királynő
1972 A tűz balladája
Kísérleti dramaturgia
1971 Képzelt beteg
Ágis tragédiája
A fekete város
Egy óra múlva itt vagyok
1970 Ítélet
Szerelmi álmok - Liszt
A fejedelem
1969 Fáklyaláng
Az ember tragédiája
1968 Malva
1967 A koppányi aga testamentuma
Az özvegy és a százados
1966 Aranysárkány
Sok hűség semmiért
Egy magyar nábob
Fügefalevél
1965 Fény a redőny mögött
Iszony
William Shakespeare: Falstaff
Másfélmillió
A helység kalapácsa
1964 Hókirálynő
A kőszívű ember fiai
Ha egyszer 20 év múlva...
1963 Pacsirta
1962 Húsz évre egymástól
Elektra
1961 Napfény a jégen
Alba Regia
Puskák és galambok
Nem ér a nevem
1960 Zápor
Légy jó mindhalálig
Az arcnélküli város
Virrad
1959 Dúvad
Kölyök
1956 Szakadék
Keserű igazság
Hannibál tanár úr
A császár parancsára
1955 Különös ismertetőjel
1953 Ifjú szívvel
A harag napja
Föltámadott a tenger
Kiskrajcár
1951 Vihar
Lear király

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Imre Sinkovits - actor  (11)
Antal Páger - actor  (10)
Éva Zsurzs - director  (10)
Gyula Benkő - actor  (10)
Barnabás Hegyi - director of photography  (9)
Éva Ruttkai - actor  (9)
Hilda Gobbi - actor  (9)
Manyi Kiss - actor  (9)
Ferenc Kállai - actor  (8)
Klári Tolnay - actor  (8)

Genres

drama war children adventure crime historical comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu