sex hikaye

Éva Ruttkai

 

actor, contributor

Biography

Születési neve: Russ Éva. Ruttkay Ottó testvére, Gábor Miklós színész felesége, később Latinovits Zoltán élettársa volt. Mindenki által ismert nevét Lakner Artúrtól kapta, akinek gyermekszínházában lépett fel először alig háromévesen egymondatos szerepével: "Parancsolj velem, Tündérkirálynő!". A kor egyik legnevesebb színésznője, Makay Margit tanította a színészmesterségre. A gyermekszínházban olyan nagyságokkal játszhatott együtt, mint Darvas Lili és Somlay Artúr. 1945-ben lépett fel a Zeneakadémián egy szavalattal, ahol Jób Dániel, a Vígszínház akkori igazgatója figyelt fel rá, és leszerződtette. Három hónappal később Molnár Ferenc A hattyú című vígjátékának főszerepében debütált. 1948-tól 1951-ig a Nemzeti Színház művésze volt. Együtt játszott többek között Bajor Gizivel, Somlay Artúrral, Rátkai Mártonnal, Ladomerszky Margittal, Olty Magdával. Ekkor szerettek egymásba Gábor Miklóssal, akivel 1950-ben házasodtak össze. Két évvel később megszületett lányuk: Júlia. 1951-ben visszatért a Vígszínházhoz (Magyar Néphadsereg Színháza), ahol haláláig játszott. 1960-ban találkozott Latinovits Zoltánnal, akivel egymásba szerettek, és a férfi haláláig együtt is éltek. Könyve: Parancsolj, tündérkirálynőm! címmel 1989-ben jelent meg. Több mint félszáz filmben és számos tv-játékban szerepelt. Gyakran mondott verseket és sajátos bájjal adott elő sanzonokat, melyeket nagylemezei örökítettek meg az utókor számára. Négy évtizedet átívelő pályája során egyike volt a legszínesebb, legsokoldalúbb magyar színésznőknek. Szinte minden műfajban kiváló teljesítményt nyújtott. 1987 óta minden év decemberében a Vígszínházban átadják a Gábor Júlia által alapított Ruttkai Éva-emlékdíjat annak a művésznek, akit a színház társulata titkos szavazással erre méltónak talál. A nevét viselő Ruttkai Éva Színház 1994-ben kezdte meg működését. Díjai, kitüntetései: Jászai Mari-díj - 1955, 1959 Kossuth-díj - 1960 Érdemes művész - 1966 Kiváló művész - 1971

Filmography

actor
 
1986 A fantasztikus nagynéni
1985 Idő van
Bevégezetlen ragozás
1983 Mint oldott kéve
1979 Ugye nem felejtesz el
1978 Abigél
1977 Gabi
1976 Labirintus
Ha megjön József
1975 Három nővér
Tudós nők
Felelet
1973 Zrínyi
A professzor a frontra megy
1972 Volt egyszer egy család
1971 Szindbád
Képzelt beteg
1970 Antonius és Gugyerák
Utazás a koponyám körül
Csak egy telefon
N. N. A halál angyala
1969 Történelmi magánügyek
Régi nyár
1968 A Hamis Izabella
Alfa Rómeó és Júlia
Egri csillagok
1967 A kártyavár
A múmia közbeszól
Tanulmány a nőkről
Keresztelő
1966 Egy magyar nábob
Kárpáthy Zoltán
1965 Butaságom története
1963 Fotó Háber
1962 Amíg holnap lesz
Asszony a telepen
1959 Kard és kocka
Álmatlan évek
1958 Sóbálvány
Micsoda éjszaka!
1957 Éjfélkor
1956 Keserű igazság
Ünnepi vacsora
A császár parancsára
Mese a 12 találatról
1955 Különös ismertetőjel
Egy pikoló világos
1954 Én és a nagyapám
Liliomfi
1951 A selejt bosszúja
1950 Kis Katalin házassága
1949 Lúdas Matyi
1948 Beszterce ostroma
Komédia a tetőn
Tangó
Róza néni elintézi
Hárman a padon
Az öreg hölgy látogatása
contributor
 
"Kedves közönség"

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Iván Darvas - actor  (10)
Ferenc Bessenyei - actor  (9)
Imre Sinkovits - actor  (9)
Lajos Básti - actor  (9)
Antal Páger - actor  (8)
Ferenc Kállai - actor  (8)
Klári Tolnay - actor  (8)
Manyi Kiss - actor  (8)

Genres

drama adventure crime portrait romantic satire theatre play historical comedy music
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu