sex hikaye

Iván Darvas

 

actor, performer

Biography

Darvas Szilárd néven született orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként. Gyerekkorát Prágában töltötte, ahol apja újságíróként dolgozott. A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor vette fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát. 1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből. Ezért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után. Ugyanebben a börtönben játszotta később a Szerelem című film néhány jelenetét. A börtönévek után nem játszhatott, így segédmunkásként dolgozott. 1963-tól a Miskolci Nemzeti Színházban, majd a fővárosi József Attila Színházban játszott. 1965-ben kerülhetett újra vissza a színpadra, a Vígszínházhoz szerződött. 1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett. 1995 óta a szolnoki színház tagja volt. Szinte minden nagy szerepet eljátszhatott a színészálmok közül. A Liliomfi, a Dollárpapa és a Bakaruhában című filmekkel futott be. Sokoldalúságához nem fér kétség: színházi és filmszerepei mellett színdarabokat fordított és rendezett. Remekül rajzolt, karikatúrákat készített, műveit rendszeresen kiállították. Lábjegyzetek címmel önéletrajzi regényt írt. Díjai: Jászai Mari-díj - 1955, 1967 Érdemes művész - 1969 Kiváló művész - 1975 Kossuth-díj - 1978, 1998 Erzsébet-díj - 1989 Ruttkai Éva-gyűrű - 1989 Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje csillaggal - 1995 Maecenas-díj - 1999 31. Magyar Filmszemle legjobb férfialakítása - 2000 A Nemzet Színésze - 2000 Filmkritikusok díja - 2001 Radnóti Miklós-díj - 2001 Gundel-életműdíj - 2001 Pro Urbe Budapest - 2001 Nagy Imre Érdemérem - 2002 Prima Primissima-díj - 2003 Magyar Köztársaság Érdemrendjének nagykeresztje - 2005

Filmography

actor
 
2007 Macskafogó 2. - A sátán macskája
2004 Hóesés Vízivárosban
2003 Egy hét Pesten és Budán
2002 Szent Iván napja
Holdfogyatkozás
A Hídember
2001 Darvas Iván - filmről, színházról, önmagáról
2000 Waterlooi győzelem
Film...
1999 A Morel fiú
Jakob the Liar
1996 Szigetvári vértanúk
1994 Halál sekély vízben
1989 Hét akasztott
1986 Egy szerelem három éjszakája
1985 Hosszú utazás
1984 Megbízható úriember
1983 Lélekvándorlás
1982 Liszt Ferenc
1981 Minden egér szereti a sajtot
1980 Színes tintákról álmodom
1979 Ugye nem felejtesz el
Ingyenélők
1978 A nagy ékszerész
1977 Császárlátogatás
1976 Napraforgó
Sakk, Kempelen úr!
1975 Egy csók és más semmi
Három nővér
1974 A Pendragon legenda
Aranyborjú
Pokol-Inferno
Ámokfutás
1973 Hét tonna dollár
Kínai kancsó
1971 Szerelem
Kapaszkodj a fellegekbe!
1970 N. N. A halál angyala
Antonius és Gugyerák
1969 Az örökös
A nagy kék jelzés - avagy a hűség jutalma
VII. Olivér
Próféta voltál szívem
Az idő ablakai
1967 Egy szerelem három éjszakája
Az özvegy és a százados
Tanulmány a nőkről
1966 Egy magyar nábob
Hideg napok
Kárpáthy Zoltán
Sok hűség semmiért
1965 Igen
Tilos a szerelem
A tizedes meg a többiek
1964 Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?
Az aranyfej
Férjhez menni tilos!
1963 Pacsirta
Új Gilgames
1957 Gerolsteini kaland
Bakaruhában
1956 Dollárpapa
Mese a 12 találatról
1955 A 9-es kórterem
Gázolás
Budapesti tavasz
1954 Liliomfi
Rokonok
Életjel
1953 Föltámadott a tenger
1952 Erkel
1949 Díszmagyar
1948 Forró mezők
Egy asszony elindul
Az ötlet
Miniszter
Egy őrült naplója
Tangó
Johann Strauss operettjeiből
performer
 
2003 Kertész Imre: Sorstalanság

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

awards

2000 Hungarian Filmweek: Best Supporting Actor - tanár úr (Iván Darvas)
2000 Hungarian Filmweek: Best Actor

 

Credited with

Éva Ruttkai - actor  (10)
Gyula Benkő - actor  (8)
Imre Sinkovits - actor  (8)
Károly Makk - director  (8)
Teri Tordai - actor  (8)
Barnabás Hegyi - director of photography  (7)
Mari Törőcsik - actor  (7)
Sándor Pécsi - actor  (7)
Credited with more további közös

Genres

action animation drama children musical political portrait romantic sci-fi satire theatre play historical comedy music
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu