sex hikaye

Károly Makk

 

director, screenwriter, dramaturg, actor, contributor, producer, interview, consultant

Biography

Makk Károly Európa-hírű filmrendező és egyike a legismertebb magyar filmrendezőknek. Számos játékfilmet és tévéjátékot rendezett mind hazai, mind külföldi televíziós társaságoknak. Magyar-művészettörténet-esztétika szakos bölcsészhallgató volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát 1946 és 1952 között végezte el. 1952-ben került a MAFILM-hez társrendezőként. 1951 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1975 óta egyetemi tanár. Első játékfilmje a Liliomfi (1954), mely a kor egyik legnézettebb filmjévé vált. Korszakhatárokat jelentő alkotások fűződnek a nevéhez. 1991-ben a Demokratikus Charta szóvivője, 1993-tól a Széchenyi Akadémia tagja lett. Szerelem című filmjét 2001-ben Minden idők legjobb 100 filmje közé választották. Díjai, elismerései: Balázs Béla-díj - 1959 Érdemes művész - 1970 Kossuth-díj - 1973 Kiváló művész - 1982 Életműdíj a Figueira da Foz nemzetközi filmfesztiválján - 1986 Életműdíj a Magyar Filmszemle alkalmából - 1994 Életműdíj Karlovy Varyban - 2001 Hazám-díj - 2003 Budapest díszpolgára - 2004 A VoxCar életműdíjasa - 2007

Filmography

director
 
2010 Így, ahogy vagytok
2003 Lili
Egy hét Pesten és Budán
2002 Rejtélyes viszonyok
Garas Dezső-portré
2000 Waterlooi győzelem
1997 A Játékos
1996 Szeressük egymást gyerekek!
1991 Magyar rekviem
1987 Az utolsó kézirat
1985 Játszani kell
1982 Egymásra nézve
1979 A téglafal mögött
Két történet a félmúltból
Philemon és Baucis
1977 Egy erkölcsös éjszaka
1976 Hungária Kávéház
1972 Macskajáték
1971 Szerelem
1968 Bolondos vakáció
Isten és ember előtt
1964 Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?
1963 Öröklakás
Az utolsó előtti ember
1962 Elveszett paradicsom
1961 Megszállottak
1960 Fűre lépni szabad
1959 A 39-es dandár
1958 Ház a sziklák alatt
1956 Mese a 12 találatról
1955 A 9-es kórterem
1954 Simon Menyhért születése
Liliomfi
1952 A képzett beteg
1951 Gyarmat a föld alatt
Az ötlet
Ünnepi ügyelet
Salamon - 1000 év
screenwriter
 
2010 Így, ahogy vagytok
2003 Lili
Egy hét Pesten és Budán
1996 Szeressük egymást gyerekek!
Balekok és banditák
1991 Magyar rekviem
1987 Az utolsó kézirat
1980 Circus Maximus
1979 Philemon és Baucis
A téglafal mögött
Két történet a félmúltból
1972 Macskajáték
1962 Elveszett paradicsom
1961 Megszállottak
dramaturg
 
1982 Egymásra nézve
1979 Philemon és Baucis
1948 Talpalatnyi föld
actor
 
2009 In Memoriam Bacsó Péter
1997 Történetek a magyar filmről VII.
1982 Történetek a magyar filmről
contributor
 
1996 Filmsámán
producer
 
2006 Boldog napok, hulló csillagok
interview
 
2006 Boldog napok, hulló csillagok
consultant
 
2007 Márió, a varázsló

 

Reference

pictures
Makk Károly

Related articles
Additional videos

 

Credited with

Péter Bacsó - screenwriter  (13)
Iván Darvas - actor  (8)
Mari Törőcsik - actor  (8)
Antal Páger - actor  (6)
Irén Psota - actor  (6)
Tibor Déry - writer  (6)
Ádám Szirtes - actor  (5)
György Illés - director of photography  (5)
Gyula Benkő - actor  (5)
Dezső Garas - actor  (4)

Genres

drama portrait historical comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Contact

Links

IMDb
Port.hu