sex hikaye

Irén Psota

 

actor, contributor

Biography

Sokoldalú, nagy formátumú színésznő. Gyermekkorától színészi pályára készült. Eleinte Dávid Irén néven játszott. 1952-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1952-től a Madách Színházhoz szerződött. 1980-tól a Népszínház tagja volt. 1983-tól a Nemzeti Színházban játszott. 1990-ben visszatért a Madách Színházba. A nagy tehetségű művésznő színészi skálája rendkívül széles. Karaktere éppúgy megfelel a tragikus hősnő szerepére, a zaklatott lelkületű asszonyalakok, mint a komikus, vagy éppen groteszk színpadi figurák megformálására. Nemcsak prózai, hanem a zenés színház világában is remekül helytáll. Énekelt már sanzonokat és kabaréjelenetekben is fellépett. Számos film-, tv- és rádiószerepben találkozhatott vele a közönség. Többek között a Frédi és Béni című rajzfilmsorozat Vilmájának kölcsönözte jellegzetes, mély hangját. Díjai: Jászai Mari-díj - 1959, 1962 Kossuth-díj - 1966; 2007 Érdemes művész - 1976 Kiváló művész - 1982 Fővárosi Nívódíj - 1990 Erzsébet-díj - 1992 Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje - 1995 Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában - 1996. A Nemzet Színésze - 2000 Könyvei: Psota Irén: Szerelmeim, szerepeim és a szemtanúk Psota Irén: PSOTA CD-je: Psota, Te édes

Filmography

actor
 
2005 The Moon and the Stars
2001 Zsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke
1998 Az öt zsaru
1992 Ördög vigye
1991 Erózió
1987 Az utolsó kézirat
1985 Eltüsszentett birodalom
1983 Buborékok
1982 Vőlegény
1979 Ugye nem felejtesz el
Szabadíts meg a gonosztól
Áramütés
1977 Egy erkölcsös éjszaka
Peer Gynt
1974 Zöld dió
1973 Ki van a tojásban?
Gőzfürdő
1971 Csárdáskirálynő
1970 Én vagyok Jeromos
1969 Az oroszlán ugrani készül
A Hanákné ügy
A nagy kék jelzés - avagy a hűség jutalma
1967 Nyaralók
Pompadour bikiniben
1966 És akkor a pasas...
1965 Csiribiri
Iszony
1964 Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?
Férjhez menni tilos!
1963 Tücsök
Az utolsó előtti ember
1962 Lopott boldogság
Elektra
1961 Napfény a jégen
Házasságból elégséges
Nem ér a nevem
1960 Rangon alul
1959 Merénylet
1958 Ház a sziklák alatt
Szent Péter esernyője
Sóbálvány
1957 Csendes otthon
1956 Mese a 12 találatról
Az élet szép, az élet minden
contributor
 
1977 Második otthonunk: Az áruház
"Kedves közönség"

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

György Illés - director of photography  (6)
Károly Makk - director  (6)
Antal Páger - actor  (5)
Éva Ruttkai - actor  (5)
Ferenc Bessenyei - actor  (5)
Ferenc Kállai - actor  (5)
Iván Darvas - actor  (5)
Manyi Kiss - actor  (5)
Nóra Tábori - actor  (5)
Credited with more további közös

Genres

drama crime musical portrait romantic comedy music
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu