sex hikaye

Péter Bacsó

 

screenwriter, director, dramaturg, writer, actor, producer, cast

Biography

Bacsó Péter magyar filmrendező. Családja az 1940-es években költözött Budapestre. 1950-ben kapott diplomát a Színház- és Filmművészeit Főiskolán. Pályája elején a Hunnia dramaturgja lett, majd forgatókönyvíróként dolgozott. Első rendezése 1964-ben a Nyáron egyszerű című film volt. 1969-ben rendezte a legendás A tanú című filmet, amely az ötvenes évek koncepciós pereit eleveníti fel. A film túlzottan merész volt az akkori kultúrpolitikának, ezért tíz évig dobozban tartották, de az 1981-es cannes-i filmfesztiválon nagy sikert aratott, mára pedig kultuszfilm lett Magyarországon. 1973-tól 1991-ig a Dialóg Stúdió művészeti vezetője volt. Félévszázados munkásságáról 2007 novemberében jelent meg a Bacsó Filmkönyv című kötet.
Díjai: Balázs Béla-díj - 1968 Érdemes Művész - 1972 A Taorminai Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíja - 1972 Kiváló Művész - 1983 Kossuth-díj - 1985 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje - 1998 A mozi és a történelem találkozása - isztambuli filmfesztivál - életműdíj - 1999 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal /polgári tagozat/ - 2002 A Magyar Mozgókép Mestere - 2004 Budapest Díszpolgára elismerés - 2006 Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíja - 2008 Hazám-díj - 2008 Életműdíj - 2009

Filmography

screenwriter
 
2008 Majdnem szűz
2003 Lili
2001 Hamvadó cigarettavég
1996 Balekok és banditák
1994 Megint tanú
1988 Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája
1983 Te rongyos élet
Sértés
1982 Tegnapelőtt
1979 Áramütés
Ki beszél itt szerelemről?
1977 Egy erkölcsös éjszaka
1976 Zongora a levegőben
1975 Ereszd el a szakállamat!
1974 Szikrázó lányok
1973 Harmadik nekifutás
1972 Macskajáték
1971 Szerelem
1970 Kitörés
1969 A tanú
Virágvasárnap
1968 Fejlövés
1967 Nyár a hegyen
1965 Szerelmes biciklisták
1964 Nyáron egyszerű
1961 Két félidő a pokolban
Katonazene
1960 Fűre lépni szabad
1959 Gyalog a mennyországba
Merénylet
1958 Édes Anna
1956 Mese a 12 találatról
1954 Simon Menyhért születése
Liliomfi
Fel a fejjel
1953 A harag napja
Ifjú szívvel
1952 Nyugati övezet
1951 Déryné
director
 
2008 Majdnem szűz
2005 De kik azok a Lumnitzer nővérek?
2001 Hamvadó cigarettavég
1997 Helló, Doki
1996 Balekok és banditák
1994 Megint tanú
Kis Romulusz
1992 Live Show
1991 Sztálin menyasszonya
1988 Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája
1986 Banánhéjkeringő
1985 Hány az óra, Vekker úr?
1983 Sértés
Te rongyos élet
1982 Tegnapelőtt
1980 A svéd, akinek nyoma veszett
1979 Áramütés
Ki beszél itt szerelemről?
1977 Riasztólövés
1976 Zongora a levegőben
1975 Ereszd el a szakállamat!
1974 Szikrázó lányok
1973 Harmadik nekifutás
1972 Forró vizet a kopaszra!
1971 Jelenidő
1970 Kitörés
1969 A tanú
1968 Fejlövés
1967 Nyár a hegyen
1965 Szerelmes biciklisták
1964 Nyáron egyszerű
A tigriscsíkos kutya
dramaturg
 
1969 Isten hozta, őrnagy úr!
1955 Dandin György, avagy a megcsúfolt férj
A 9-es kórterem
1952 Erkel
writer
 
1997 Helló, Doki
1986 Banánhéjkeringő
1972 Forró vizet a kopaszra!
actor
 
2009 In Memoriam Bacsó Péter
2002 A tanú én vagyok
1982 Történetek a magyar filmről
producer
 
1991 Magyar rekviem
cast
 
2010 kult_ur.hu
pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Tamás Andor - director of photography  (18)
Károly Makk - director  (13)
Ferenc Kállai - actor  (12)
János Zsombolyai - director of photography  (10)
Sándor Boronkay - editor  (10)
Tamás Vayer - set designer  (7)
György Illés - director of photography  (6)
Sándor Pécsi - actor  (6)
Zoltán Fábri - director  (6)

Genres

drama war satire comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu