sex hikaye

Marcell Jankovics

 

director, screenwriter, actor, designer, graphic designer, cast

Biography

Rajzfilmrendező, könyvillusztrátor és művelődéstörténész. 1960: a Pannónia Rajzfilmstúdió, most Pannónia Kft. munkatársa. 1997: ügyvezető. 1971-77: a Képzőművészeti Gimnáziumban, 1981: az Iparművészeti Egyetemen animációt tanít, egyetemi magántanár, DLA (Doctor of Liberal Art), 1965: önálló filmrendező. A tv-ben ismeretterjesztő és művelődéstört. sorozatokat készít. 1998-tól a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, 1996-2000 között a Magyar Nemzet szerkesztő bizottságának tagja. 1998-tól a Magyar Művelődési Társaság elnöke, 1994-től a Magyar Művészeti Akadémia, 1999-től a Magyar Illusztrátorok Társasága tagja. 1974: Balázs Béla-díj; 1975: Oscar-díjra jelölték a Sisyphus c. filmjéért; 1977: Cannes-i Arany Pálma a Küzdők c. filmjéért; 1978: Kossuth-díj; 1982: Ifjúsági-díj; 1984: érdemes művész; 1984: Minden idők legjobb rajzfilmje díj a Fehérlófia c. filmért Los Angelesben; 1988: Életmű-díj. Meghatározó alakja a magyar animációs filmművészetnek. A Nepp József teremtette Gusztáv-sorozatban Nepp Józseffel, Dargay Attilával s (az akkor még) Pannónia Rajzfilmstúdió más munkatársaival dolgozott együtt. A Küzdők (1977) című rövid munkája klasszikussá vált. Az egyszerre humoros és groteszk műben az antik szobrokhoz hasonló alkatú szobrász az alaktalan márványból atlétát farag, ám a kész márványember őt öregemberré faragja. A János vitéz című filmjében, mely az első magyar egész estés rajzfilm, több stílus is keveredik. Ez részben az alkotótársak különféle stílusának köszönhető, de már itt is megjelenik Jankovics vonzalma a népművészeti motívumok iránt, s az akkoriban világhódító útját járó Sárga tengeralattjáró sem maradt hatás nélkül a rendezőre. Alkalma volt az egyes epizódok karakteres megjelenítésére anélkül, hogy szétesett volna az egész film. A néprajzhoz, a magyar népművészethez és kultúrtörténethez való visszanyúlás jellemzi későbbi munkáit (Magyar népmesék, Mondák, Fehérlófia). Rajzfilmjeinek, egymásból születő epizódjainak kialakult egy nagyon karakteres, mozgalmas, gomolygó, ám mégis tömör, stilizált stílusa. A Fehérlófia (1980) c. műve is egész estés rajzfilm, mely ősi népmesei elemekből táplálkozik.

Filmography

director
 
2011 The Tragedy of Man
2008 Jánoskától Mikulásig
2003 Az ember tragédiája - V. Szín - Démonkrácia
2002 Ének a csodaszarvasról
1997 Az ember tragédiája
1996 Az ember tragédiája - Falanszter
Karácsonyi dal
1990 Zodiákus
1989 A sámán Eurázsiában
1982 Fehérlófia
1977 Gusztáv türelmetlen
Küzdők
1976 Gusztáv és a másik
Gusztáv és a hosszú élet
Gusztáv és a szakember
Gusztáv az ABC-ben
Gusztáv olvasna
1974 Sisyphus
1973 János vitéz
1972 Mézga Aladár különös kalandjai
1971 Mással beszélnek
1968 Gusztáv örökzöld
Magyar Népmesék: A rókaszemű menyecske
Magyar Népmesék: A kékfestőinas
Magyar Népmesék: Király kis Miklós
Magyar Népmesék: A macskacicó
Magyar Népmesék: A kicsi dió
Kacor király
Magyar Népmesék: Az aranyszőrű bárány
Magyar Népmesék: Róka koma
Magyar Népmesék: Hamupipőke királyfi
Magyar Népmesék: A só
Mondák a magyar történelemből
Magyar Népmesék: A csókaleányok
Magyar Népmesék: Az égig érő paszuly
Magyar Népmesék: Méhek a vonaton
Magyar Népmesék: Az égig érő fa
Magyar Népmesék: A két aranyhajú fiú
Magyar Népmesék: A kis gömböc
Magyar Népmesék: A szállást kérő róka
Hídavatás
Magyar Népmesék: Ábelesz-kóbelesz
Magyar Népmesék: Egyszemű, kétszemű, háromszemű
Magyar Népmesék: Kacor király
Magyar Népmesék: A pulikutya
Magyar Népmesék: A kismalac és a farkasok
Magyar Népmesék: A két koma
Magyar Népmesék: A királykisasszony jegyei
Magyar népmesék
Magyar Népmesék: Zöld Péter
Magyar Népmesék: A rátóti csikótojás
Magyar Népmesék: Eb, aki a kanalát meg nem eszi
Magyar Népmesék: A csillagszemű juhász
Magyar Népmesék: A bíró okos lánya
screenwriter
 
2011 The Tragedy of Man
2002 Ének a csodaszarvasról
1997 Az ember tragédiája
1982 Fehérlófia
1973 János vitéz
1968 Gusztáv életre nevel
1966 Gusztáv babonás
Gusztáv és a hálátlan varjú
Abelesz-Kóbelesz
Diódénes
Előbb tánc, aztán lakoma
Pinkó
A szegény ember szőlője
A sündisznó
A székely asszony meg az ördög
A tű... a kutya...
A mindent járó malom
actor
 
2008 Arcélek
2000 "Szerelemtelevízió"
Polaritás: a kétarcú valóság
designer
 
2011 The Tragedy of Man
1997 Az ember tragédiája
graphic designer
 
2002 Ének a csodaszarvasról
cast
 
2013 Pannónia Anno

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Ágnes Bálint - writer  (9)
József Nepp - director  (9)
Zoltán Bacsó - director of photography  (6)
Attila Dargay - director  (4)
Ferenc Rofusz - director  (3)
Imre Madách - writer  (3)
József Gémes - director  (3)
Béla Ternovszky - director  (2)
Elek Lisziák - director  (2)

Genres

adaptation animation family educational
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu