sex hikaye

Hédi Temessy

 

actor, contributor

Biography

Temesi Hedvig az Állami Tanítóképző Intézet elvégzése után nyári munkát vállalt egy OTI-üdültetési akcióban. Egy vöröskeresztes szavalóversenyen figyeltek fel színészi tehetségére. Azonnal felvették a Színművészeti Főiskolára. Az utolsó évben azonban nem tudta látogatni néhány óráját - felmentést hiába kért -, így kicsapták az iskolából. Végül Rátkai Márton Színészegyesület iskolájában szerzett diplomát 1948-ban. Tanára, Várkonyi Zoltán hívására a Művész Színházhoz szerződött. 1949-ben és 1950-ben a Belvárosi Színházban játszott. 1950-ben az Ifjúsági Színház tagja volt, de a Petőfi színházban is fellépett. 1950 és 1956 között a József Attila Színházban és a Nemzeti Színházban játszott. 1958-tól 1977-ig a Jókai Színház (későbbi Thália) és Nemzeti Színház tagja volt. Időközben a MAFILM művésze lett. Első filmje, a Különös házasság. 1985-től visszavonultan élt.
Díjai, kitüntetései: Érdemes művész - 1982 Magyar Játékfilmszemle - a társadalmi zsűri díja a legjobb női szereplőnek - 1985 Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje - 1995 A 31. Filmszemle legjobb női alakítás díja - a Film című filmért - 2001

Filmography

actor
 
2001 Anarchisták
2000 Film...
1999 A titok
1997 Apa győz
A világ legkisebb alapítványa
1996 Mindennapi rémtörténet
Szeressük egymást gyerekek!
1995 Levelek Perzsiából
1994 Európa messze van
Köd
1993 Öregberény
Indián tél
A gólyák mindig visszatérnek
1992 Édes Emma, drága Böbe
A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire
1989 Laurin
Hét akasztott
1988 Kárhozat
Soha, sehol, senkinek
1987 Miss Arizona
1986 Laura
Vakvilágban
Akli Miklós
1985 Gogol: Holt lelkek
1984 A Vörös grófnő
Őszi almanach
1983 Talpra, Győző!
Jób lázadása
Szent Kristóf kápolnája
Mint oldott kéve
1982 Nyom nélkül
Dögkeselyű
Liszt Ferenc
1981 Ripacsok
Maskarák
1980 Boldog születésnapot Marylin
Veszélyes játékok
Majd holnap
A vénasszonyok nyara
Ballagás
1979 Ajándék ez a nap
Imre
Áramütés
Tizenhat város tizenhat lánya
1978 Erkel Ferenc: Hunyadi László
Békesség, ámen!
Mednyánszky
A két Bolyai
Abigél
1976 Pókfoci
Tükörképek
Két pont között a legrövidebb görbe
Optimista tragédia
1975 Ereszd el a szakállamat!
Azonosítás
Autó
1974 Itt járt Mátyás király...
Gyilkosok
Kalevala
1973 Régi idők focija
Ősbemutató
1972 Emberrablás magyar módra
1971 Pillangó
1969 Történelmi magánügyek
Kalevala
1967 Miért beszél annyit Mrs. Piper?
1964 A pénzcsináló
1962 Elektra
1959 Álmatlan évek
1955 Hajnal előtt
1954 Rokonok
Tiszta ház, egészséges család
1951 Különös házasság
Az ördög talizmánjai
Gaudiopolis - In memoriam Sztehlo Gábor
contributor
 
1996 In memoriam Gyöngyössy Imre

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

awards

2000 Hungarian Filmweek: Best Actress

 

Credited with

Dezső Garas - actor  (14)
András Kern - actor  (8)
Gábor Reviczky - actor  (7)
Hilda Gobbi - actor  (7)
Károly Eperjes - actor  (7)
Pál Sándor - director  (7)
Elemér Ragályi - director of photography  (6)
Erika Bodnár - actor  (6)

Genres

family drama educational crime musical romantic satire comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu