Print

Apaches

TV drama 70 min, HD
drama Color

Crew

director Ferenc Török
  screenwriter Géza Bereményi , Krisztina Kovács
  producer Iván Angelusz , András Bálint
     
  co-producer András Poós
  director of photography Dániel Garas
     
  editor Béla Barsi
  assistant to director Rózsa Őri
  production designer Attila Stark
  costume designer Mari Benedek
  production manager Andrea Taschler
  unit manager Péter Réti , Nándor Lovas , Zsuzsanna Pap
  assistant director Judit Soltész
  sound engineer Tamás Zányi
  make-up Adrienn Schön
  technician Károly Princz
  costumes Zsuzsi Dudás
  production coordinator Katalin Harrer
  script Nóra Richter
  set design Mátyássy Péter , József Bóné , Péter Szalai
  wardrobe Gabi Daróczi , Erika Ádám
  hairdresser Gabi Vincze
  gaffer Attila Dóczi
  camera technician István Árvai
  location security Csilla Koráng
  driver Kristóf Helyei
  script supervisor Kata Andrási

Cast

Horváth, Fekete Hold Sándor Csányi
  apa György Gazsó
  tartótiszt Tibor Szervét
  nagymama Mari Csomós
  házmesterné Márta Martin
  Szoboszlai, Szürke Sas Zoltán Schneider
  hegedűs András Bálint
  hadnagy Gábor Kocsó
  Bajomi Vilmos Vajdai
  Szilaj Ló Gábor Karalyos
  Kata Eszter Balla
  Edit, Lassú Őz Kata Wéber
  Csilla, Arapaho Virág Marjai
  Fürge Hód Bálint Adorjáni
  Mr. Caldron Latham Alexis
  Tíz Medve Viktor Klem
  házkutató 1. Mihály Kecskés
  házkutató 2. János Kovács
  Production company Katapult Film Kft
  Light Vision Team
  Colour enhancement Focus Fox Digital Stúdió
     
  Release date Thursday, 05 May 2011
     

Synopsis

A Kishortváth (25) élete első filmjének rendezésére készül, a forgatókönyvét a Kuratórium vizsgálja. A filmterv, nagyapja történetét meséli el, aki a 60-as évek elején az ’56 utáni passzív ellenállás egy különös formáját választotta. Társaival indián törzset alapítanak, mokaszint húznak, kivonultak a társadalomból. Ezt a játékot szigorú erkölcsök uralják, melyeket a törzs tagjai véresen komolyan vesznek.

Az indián nem adja a földjét, az indián ragaszkodik a szabadsághoz, a természettel és a környezetével organikus harmóniában él, sosem áruja el népét és társait.”

 

A Duna-menti indiánok, azonban gyanúsak a megtorlás légkörében, amúgy is paranoiás hatalom számára: Furcsa fegyvereket birtokolnak, érthetetlen módon kommunikálnak egymással, és ami még ennél is fenyegetőbb, amerikai állampolgárokkal leveleznek, mitöbb találkoznak is. Kishorváth filmtervét a Kuratórium többsége elégedettséggel fogadja, van azonban valaki a bírálók között, aki családilag szintén érintett a történetben és azt egészen másként ismeri. Kishorváthot ez arra ösztönzi, hogy tovább nyomozzon.

E keretből elindulva egy különös történelmi utazásnak leszünk tanúi, melynek következtében egyre mélyebben hatolva, majd folyamatosan visszalépegetve az időben, ismerjük meg a Duna-menti indiánok törzsének működését és felszámolásának történetét. Fokozatosan bontakozik ki, a főszál: Kishorváth nagyapját az állambiztonság megzsarolja és ügynökévé teszi. A tartótisztjével rendszeresen kell találkoznia és jelentéseket adnia társairól, működésükről, céljaikról. Mindezt abban a hiszemben teszi, hogy megóvhatja a játékot, az „Indiánt” és társait az ellehetetlenítéstől. Az igazi célpont a törzs vezetője, Szoboszlai, a „Törzsfőnök” aki egy 56-os forradalmár, a börtönben ülő fotográfus fia. Szoboszlai rövidesen személyes atrocitások célpontja lesz, melynek során nyilvánvalóvá válik számára, legjobb barátja a „Varázsló” Nagyhorváth árulása. Szoboszlai a csalódást és a zaklatásokat nem bírván tovább elviselni egy kihallgatás során a WC-ben öngyilkos lesz. A törzs szerte hullik. Azt egyedül Nagyhorváth próbálja összetartani. A „Varázslóban” azonban már feleségén kívül senki sem bízik, a csapat szétszéled és felolvad a ’63 utáni konszolidáció Magyarországában. Nagyhorváth azonban nem tud „Indián” nélkül élni. Elhagyja terhes feleségét és gyermekkori vágyainak helyszínhelyére, Amerikába disszidál. Későbbi sorsáról annyit tudunk, hogy egész életében az indián mítoszt kergeti és a családnak küldött képeslapok tanulsága szerint a préri lankáin nézi a bölénycsordákat, valójában azonban Brooklyn egyik szomorú külvárosában éri a halál, valamikor a nyolcvanas években. A család viszont konokul őrzi a megvesztegethetetlen Indián, a nagyapa hősi mítoszát.

Mikor t Kishorváth számára kiderül nagyapja valódi története, forgatókönyve már megvalósításra kész, a kuratórium azt támogatja…


Plot keywords

indian, sneak
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |