sex hikaye

Enikő Eszenyi

 

actor, director, contributor

Biography

1979-1983 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1983 óta a Vígszínház művésze. Eszenyi Enikő nemcsak színészi játékával, hanem rendezéseivel is kiemelkedő művész hazánkban és külföldön - az Egyesült Államokban, Csehországban és Szlovákiában - egyaránt. Több alkalommal is elnyerte az Országos Színházi Találkozó és a Magyar Kritikusok legjobb rendezőjének járó díját. 2008-ban a Vígszínház igazgatójává választották. A tisztséget 2009. februárjától 2014. január végéig viseli. Díjai: Ruttkai Éva-díj 1989; Jászai Mari-díj 1989; Színikritikusok díja 1989; Legjobb epizódalakítás díja 1990; Tv-kritikusok díja 1990; Színházi Találkozó legjobb női epizódalakítás díja 1990; Színikritikusok díja 1990, 1991; Színházi Találkozó legjobb rendezés díja 1991; Erzsébet-díj 1993; Színikritikusok díja 1993; Tv-nívódíj 1993; Hekuba-díj 1994; Érdemes művész 1996; Filmszemle legjobb női alakítás díja 1996; Legjobb rendezés díja (Nyitrai Fesztivál) 1996; Súgó Csiga-díj 2001; Ajtay Andor-díj 2001; Hevesi Sándor díj 2001; Kossuth díj 2001; POSZT: Legjobb női női főszereplő 2001; Súgó Csiga-díj 2004; Legjobb színészi alakítás díja (Szarajevói Nemzetközi Színházi Fesztivál) 2004; Colombina-díj a legjobb női alakításért (Vidor Fesztivál) 2004; Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje 2007.

Filmography

actor
 
2015 Gondolj rám
2009 Utolsó jelentés Annáról
2008 Egy képíró a Varázsvölgyből - Gaál István életútja
Hús vétkek
2007 Overnight
2006 Alterego
2005 Ibsen: Nóra
Csodálatos vadállatok
2003 Kontroll
2001 Papsajt
1999 A titok
1996 Szeressük egymást gyerekek!
1995 Sztracsatella
Csajok
1993 Privát kopó
1992 A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire
Lement a Hold
1991 Halálutak és angyalok
Szakíts helyettem
1990 A Biblia
Síremlék
Csapd le csacsi!
1989 A hecc
Hét akasztott
Gigi
Eszterkönyv
Amerikából jöttem...
A legényanya
1988 Eldorádó
Tanmesék a szexről
1985 Kémeri
Orpheus és Euridiké
A tanítványok
1984 Az élet muzsikája - Kálmán Imre
1983 Boszorkányszombat
Hatásvadászok
1982 Liszt Ferenc
1981 Cha-cha-cha
Tangó
Játék a kastélyban
Fekete Péter
Szép Ernő: Május
director
 
Fekete Péter
William Shakespeare: Sok hűhó semmiért
contributor
 
2007 Nagyvárosi mesék - Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Mari Törőcsik - actor  (8)
András Kern - actor  (7)
Károly Eperjes - actor  (6)
Attila Kaszás - actor  (5)
Dezső Garas - actor  (5)
Dorottya Udvaros - actor  (5)
Gábor Reviczky - actor  (5)
Hédi Temessy - actor  (5)
Péter Andorai - actor  (5)

Genres

family drama portrait satire theatre play thriller comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu