sex hikaye

Ferenc Zenthe

 

actor, contributor

Biography

1941-ben a Színművészeti Akadémia hallgatója lett, de egy évvel később a háború miatt be kellett fejeznie tanulmányait. 1945-1946-ban a pécsi Nemzeti Színházban játszott. 1946-tól 1949-ig a győri Kisfaludy Színház társulatához tartozott. 1949-1952 között a debreceni Csokonai Színházban játszott. 1952-2006 a Madách Színház tagja. 1987-1999 között a Szomszédok című teleregény szereplője, melyben Taki bácsit alakította. A Magyar Rádió - 1959-2007 között futó -, Szabó család című rádiós telenovellájában Tibor, a zongorista szerepét játszotta, később pedig Kárpáti szerepét kapta meg. Számos filmben szerepelt, és szinkronhangként is bizonyított. Hangját adta többek között a Vuk és Az erdő kapitánya című rajzfilmekhez is. Díjai: Jászai Mari-díj - 1954, 1968 Érdemes művész - 1975 A filmkritikusok díja - 1984 Kiváló művész - 1989 Erzsébet-díj - 1992 Kritikusok díja, MSZOSZ-díj - 1993 Színházi aranygyűrű - 1995 Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje - 1995 Kossuth-díj - 1997 Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában - 1998 Salgótarján díszpolgára - 2003 A Nemzet Színésze - 2005 MTA Magyar Örökség-díj - 2005 A XXXVI. Magyar Filmszemle Életmű-díja - 2005 Maecenas-díj - 2006 Kispest díszpolgára

Filmography

actor
 
2004 Magyar vándor
2002 Sobri - Betyárfilm
2001 Zsaruvér és Csigavér II.: Több tonna kámfor
Zsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke
Csocsó, avagy éljen május 1-je!
1999 Komédiások
1994 Halál sekély vízben
Európa messze van
1991 Razzia az Aranysasban
1987 Utazás az öreg autóval
Csodakarikás
Szomszédok
1985 Az elvarázsolt dollár
Megfelelő ember kényes feladatra
1984 Szaffi
1983 Reggelire legjobb a puliszka
Jób lázadása
1981 A névtelen vár
1980 A hosszú előszoba
A Pogány Madonna
1979 A világ közepe
Anyám könnyű álmot ígér
1977 Csaló az üveghegyen
Petőfi
1976 Beszterce ostroma
1975 Utolsó padban
Micsoda idők voltak
Vivát Benyovszky!
1974 Ficzek úr
Bekötött szemmel
1973 Az ördög cimborája
1972 Jó estét nyár, jó estét szerelem
Az 1001. kilométer
1971 A gyilkos a házban van
1970 Őrjárat az égen
1969 Az örökös
1968 Bors
1967 Tüskevár
1966 Princ a katona
1965 Patyolat akció
A Tenkes kapitánya
1964 A Tenkes kapitánya
1962 Angyalok földje
Felmegyek a miniszterhez
1960 Fapados szerelem
1959 Szerelem csütörtök
Kard és kocka
Álmatlan évek
Kölyök
1958 Micsoda éjszaka!
1957 Csendes otthon
A nagyrozsdási eset
1956 Gábor diák
Mese a 12 találatról
1954 2x2 néha 5
1953 Föltámadott a tenger
Rákóczi hadnagya
Színház az egész...
Molnár Ferenc: Egy, kettő, három
Dániel
Tamási Áron: Énekes madár
contributor
 
1996 In memoriam Gyöngyössy Imre

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

András Kern - actor  (9)
Géza Tordy - actor  (9)
István Bujtor - actor  (9)
Ferenc Kállai - actor  (8)
István Avar - actor  (7)
Mari Törőcsik - actor  (7)
Tamás Fejér - director  (7)
Klári Tolnay - actor  (6)
Hilda Gobbi - actor  (5)

Genres

action family drama children adventure crime musical political satire historical comedy music
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu