sex hikaye

A legjobb 8 + 1!

Mozi a fejben - első forduló

2005. október 11. - filmhu
1-1  /  10
Meghozta döntését a Kőrösi Zoltán elnök, Krigler Gábor, Lovas Balázs, Schubert Gusztáv és Sós Mária felállású zsűri a filmhu és a Filmjus Alapítvány treatment pályázatának első fordulójáról.
Várakozásainkat jócskán fölülmúlva, több mint 150 szinopszis érkezett be az első fordulóra, s ezzel a filmhu történetének legnagyobb érdeklődéssel kísért pályázatát könyvelhetjük el. Minden résztvevőnek köszönjük a lelkesedést! 

Nem meglepő ilyen számnál, hogy a lehető legvegyesebb műfajokkal és témaválasztásokkal került szembe a zsűri. Bár a szinopszisok javarésze dráma vagy krimi zsánerben íródott, találkozhattunk abszurd komédiával, misztikus horrorral, tinifilmmel és szatírával ugyanúgy, mint lila művészfilmmel (a széles műfaji merítés remélhetőleg a továbbjutó szinopszisokból is leszűrhető). Ahogy az várható volt, legtöbben az ügynökbotrányok és a drogfutárok témaköréhez nyúltak, de meglepő hírválasztásokból is születtek még meglepőbb sztorik a szabadjára engedett fantáziának köszönhetően (szintén reméljük, hogy a továbbjutókból ez is leszűrhető).

Nagyon nagy vitára nem került sor a zsűri tagjai közt a továbbjutás szempontjából szóba jövő szinopszisok kiszűrését illetően, ugyanis a beküldött munkák négyötöde elbukott a történet karcsúsága vagy a közhelyes mondanivaló vagy épp a műfaji és stílusbeli bizonytalanságok miatt.

Végül a tervezett nyolc helyett kilenc pályázót engedtünk a második fordulóba, melyek természetesen szintén nem a tökéletes munkák, de esetükben látunk esélyt arra, hogy a hibák kiküszöbölésével (melyek jórészt szintén a fent említett szimptómákból erednek) szülessen közülük néhány ütőképes treatment.

Ennek érdekében a továbbjutottak építő jellegű kritikát kapnak e-mail formájában a zsűritől, de valószínűleg majd csak csütörtök dél környékére fogjuk tudni összeszerkeszteni és átküldeni az összes zsűritag véleményét.

A második fordulóban november 15-e, kedd délig kell átküldeni a kidolgozott treatmenteket 10 flekk (15 ezer karakter) körüli terjedelemben, kizárólag a cselekményre, az eseményekre koncentrálva. Nem szeretnénk karakterleírásokat látni, hisz a jól megírt történetből kell megismernünk karaktereinket. (A treatment követelményeiről bővebb tájékoztatást kapnak a továbbjutók e-mailben.)

Még egyszer köszönjük a részvételt. Olvassatok!


A továbbjutók ABC-sorrendben (klikk a címre, és olvashatod a szinopszist):

Bodansky György: Lucien du Balkan

Can Togay: A védenc

Constantinovits Milán: A tegnap útjain

Dési András György – Móray Gábor: Az álhíríró a mennybe megy

Fazekas Péter: szomszedsrac.hu

Kovács István: Mesterséges Színezéket Tartalmaz!

May Szilvia: Fogd a pénzt, és bicegj el!

Szabó Tamás: Gólem

Tarcai Zoltán: A testőr


Valódi történet hiányában sajnos nem került be a továbbjutók közé, de a zsűrit nagy vitára késztette az alábbi két munka. A fölvázolt világokért és eredetien megragadott szellemi ingatlanokért mindenképp dicséretet érdemelnek:

Csont Zsombor: Ördögűzés

Hadari Szabolcs: Öngyilkosok


Ha kommentáltok a fórumban, akkor a rendszer működéséből fakadóan kérjük, hogy ne az egyes szinopszisokhoz szóljatok hozzá, hanem vagy ehhez a cikkhez, vagy a már megindított Mozi a fejben topikban tegyétek meg észrevételeiteket. Csak az átláthatóság és a koncentrált vita érdekében. Köszönjük!

Címkék

hír , nevezz


1-1  /  10

nka emblema 2012