sex hikaye

A legjobb 8 + 1!

Mozi a fejben - első forduló

2005. október 11. - filmhu
6-6  /  10
Meghozta döntését a Kőrösi Zoltán elnök, Krigler Gábor, Lovas Balázs, Schubert Gusztáv és Sós Mária felállású zsűri a filmhu és a Filmjus Alapítvány treatment pályázatának első fordulójáról.
Gólem (szinopszis)

A mű napjainkban, Budapesten játszódik. Egy belvárosi, nem túl jólmenő sírköves, Mihály, filmünk főhőse telefonhívást kap helyreállítás ügyben. A helyszínre siet – egy temetőben pár sírövet vandálok az éjszaka ledöntöttek. Mihály megnyugtatja a zokogó hozzátartozókat – közben lábával a földbe tapos egy leszakadt gombot. A helyszínen vizsgálódó rendőrségi nyomozó, Péter hadnagy vallatóra fogja hősünket – mit csinált előző éjszaka, stb. Az kikéri a gyanúsítgatást, de közben már a szomszédos, elkerített sírkertet veszi szemügyre – egy zsidótemetőt, melynek közepén egy friss sír, szép márványemlékmű és koszorúk jelzik a nem is olyan régi halálesetet.

Visszatérve műhelyébe, látjuk, hogy ingjéről egy gomb hiányzik…

Éjszak, Mihály csákányt, kalapácsot pakol kocsijába. A bérház előtt civil rendőrautó figyeli kapuját. Mihály mobiletelfonján utcalányokat rendel az autóhoz – míg azok elvonják a két megfigyelő figyelmét, kihajt a kapun és eltűnik az éjszakában.

A temetőben – hosszas és feszült keresgélés után, az éjszakai zajoktól és neszektől holtra rémülve végre rátalál a friss sírra. Csákánnyal ledönti, majd gyorsan eltűnik a helyszínről. Valaki figyeli egy tuja mögül, s megindul utána. Másnap reggel újságot venni indul – a ház előtt egy idős, fekete öltönyös, elegáns zsidó öregember várakozik türelmesen. Tisztes távolból kíséri az újságoshoz, majd a boltba is. Sírkövesünk egy átjáróban megpróbálja lerázni, de nem jár sikerrel. Ugyanígy a villamosnál se, hova az utolsó pillanatban pattan fel – az öreg lent marad ugyan, de amikor Mihály leül, vele szemben ott ül az öltönyös is. Mihály holtra rémül, hazasiet. Utcájukban a szomszédasszonyától tudakolja, látja-e ő is kitartó üldözőjét. Az asszony senkit nem lát, Mihály megfordul, az öreg közvetlen mögöttük áll. A férfi bezárkózik. Estefelé dörömbölnek az ajtaján – a nyomozó az, újból kikérdezi hősünket, aki hirtelen nem tud alibit igazolni. A nyomozó arra kéri a sírkövest, ne hagyja el a várost…kicsivel később ismét kopogtatnak, Mihály ingerülten nyit ajtót, de senki nincs odakinn az éjszakában. Mikor visszatér a hálószobába, ágya mellett ott ül az öreg zsidó. Mihály elájul. A padlón tér magához, vizet inni a konyhába vánszorog, kéretlen látogatója itt is ott van – s végre megszólal. Az ő sírját döntötte le Mihály. Éliás a neve, nagy hatalmú csodarabbi volt, akit erőszak ölt meg. Csak különleges hatalma okán képes visszatérni, most hogy meggyalázták sírhelyét. Mihály rémülten megígéri, hogy ingyen helyreállítja a sírt – de a rabbinak ez nem elég. A férfinak bosszút kell állnia erőszakos halálán. Egyedül élő öreg emberként a lakásmaffia kinézte hatalmas belvárosi ingatlanját – próbálták meggyőzni, adja el áron alul. Mikor nem mentek semmire, megölték, a gyilkosságot balesetnek állítva be. Mihálynak a csoport vezetőjét, a környék félelmetes klánvezérét kell megölnie, hogy az öreg békében visszatérhessen a túlvilágra. Mihály mindenbe beleegyezik, csakhogy a szellem eltűnjön.

Másnap egy barátja segítségével megszerzi a főnök címét – a banda épp útnak indul, követi őket. Ismét egy öregembert fenyegetnek meg – az rosszul lesz, s miután a  csoport eltűnik, Mihály segít rajta, élesztgeti. Ekkor toppan a lakásba az öreg egy távoli rokona, unokahúga és annak udvarlója. Mihálynak azonnal megtetszik a lány, de rájön arra, hogy a páros, kik az öreg gondját viselik, ugyancsak a lakásra játszanak.

Hazafelé tartva a szellem ismét megfenyegeti – lásson munkához, különben tönkreteszi életét. Mihály aznap éjjel akcióba lép – a főnököt követi egy éjszakai bárba, s a vécében ügyetlenül rátámad. A testőrök ártalmatlanná teszik, majd összeverik, s összekötözve a föld alatti csatornarendszerbe dobják, hogy a patkányok végezzenek vele. Az állatok megjelennek, de a feltűnő kísértet elijeszti őket. Mihály kiszabadul, a felszínre vánszorog, hol az őt folyamatosan követő rendőr akad rá – a kórházban tér magához. A szellem itt is meglátogatja – segítségre van szüksége, Prágába kell utaznia, egy még elő rabbi tanácsát kikérni. Mihály szót fogad, s Prágában, egy elhagyatott bérházban felkeresi a csodarabbit, aki majd segít. Ő valójában a középkori legendák alakja, ki annak idején megépített a gólemet, s hatalma révén már több száz éve él, elbújva az emberek elől. Elmondja Mihálynak, hogy kőből faragjon emberi alakot, s a homlokára tegye a bűvös, életre keltő jelet – az majd végrehajtja minden utasítását.

Hazaérve a lány várja műhelyében – előzőleg névjegyet adott neki a férfi, innen tudj a címét – az udvarlóját lelökték az erkélyről a maffiatagok, s az belehalt a sérüléseibe. Mihály vigasztalja, majd visszaküldi az öregemberhez, ő maga a gólem faragásába kezd, de félbeszakítja a rendőrhadnagy, ki a város elhagyása miatt beviszi őt egy éjszakára a fogdába. Hiába faggatja, nem szed ki belőle semmit. Reggel hazatérve a műhelyt, s a félig kész szobrot lerombolva találja hősünk – telefonhívás szerint, jobb, ha eladja a helyiséget a lakásmaffiának, s ő maga vidékre költözik. Mihály kétségbeesik, hisz teljesen belebonyolódott az ügybe, s ép, elég nagy márványdarab se maradt, hogy elkészítse a szobrot. Végül pokoli ötlete támad. Éjszaka a hullaházban a meggyilkolt fiatalember homlokára rajzolja a bűvös jelet – s az valóban éltre kel. A következő napokban a furcsa páros sorban megöli a maffia tagjait, bárokban, lakásukon, kártyabarlangban számolnak le velük. Az életre kelt halott sebezhetetlen, s emberfeletti erővel rendelkezik. A szellem feltűnik ismét, s figyelmezteti Mihályt, hogy gólemet csak élettelen anyagból szabad készíteni, de hősünk nem hallgat rá. Közben folyamatosan találkozik a lánnyal, s vigasztalóból udvarlóvá lép elő, ám egy randevújukat az élőhalott kilesi. Az utolsó küldetés során a féltékeny lény nem hajlandó elpusztítani a bandavezért, önállósítja magát, s otthagyja teremtőjét. Mihály utána indul – a gólem elrabolja a lányt, s a városon át a Duna-partra cipeli. Feltűnik a Mihályt követő rendőr, s a bosszúért lihegő bandavezér is, ki Mihályra támad. A rendőr lelövi. Mihály próbálja az élőhalottat meggyőzni, s közben közel kerülni hozzá, hogy homlokárról letörülje a jelet. Az azonban átkarolva a lányt a Dunába ugrik. A víz elmossa a jelt, és a halott szorításában a lány is megfullad. A rendőr és Mihály a Duna-parton állva nézi a felkelő napot, a mögéjük sétáló szellem lassan elhalványul.



Címkék

hír , nevezz


6-6  /  10

nka emblema 2012