sex hikaye

A legjobb 8 + 1!

Mozi a fejben - első forduló

2005. október 11. - filmhu
8-8  /  10
Meghozta döntését a Kőrösi Zoltán elnök, Krigler Gábor, Lovas Balázs, Schubert Gusztáv és Sós Mária felállású zsűri a filmhu és a Filmjus Alapítvány treatment pályázatának első fordulójáról.
A védenc (szinopszis)

A filmötlet két, kilencvenes években megjelent újságcikk kombinációján alapul.
Az egyik egy hosszabb híradás részeként leír egy jelenetet, melynek során egy rendőr egy szentestén tartott összejövetelről hazafelé tartva a köddel lepett Tisza hídon magányos alakra  lesz figyelmes, aki a húszfokos hidegben, vékony kabátban áll a hídon és a folyóra mered.
A rendőrnek sikerül lebeszélnie az illetőt az öngyilkosságról.
A másik híradás egy szövevényes és fordulatokban gazdag bűntényről számol be:
Egy vállalat értéktárából a kilencvenes évek elején közel 200 millió forintot rabolnak el. A betonbunker olyan védelmi rendszerrel van ellátva, hogy gyanúsítottként csak a biztonsági őr jöhet szóba.
Napokkal később azonban felfedezik biztonsági őr holttestét.
Az elkövetkező napokban a rendőrség kihallgatja az összes alkalmazottat, de egyiket sem tartják érintettnek.
A nyomozás zsákutcába fut, és így lezárják.
Két évvel később a kérdéses vállalat egyik fiatal alkalmazottja Velencefürdőn vonat alá veti magát. A rendőrség újra nyomozni kezd.
Kiderül, hogy az öngyilkos férfi volt a rablógyilkosság elkövetője. Ismerte az őrt, és egy társával bekéredzkedtek a telepre, arra hivatkozva, hogy felforrt a furgonjuk hűtővize.
A rablógyilkosságot követőn az utcán lezáratlanul parkoló furgonban hagyták a pénzt.
Otthon a fiatalember beszámolt szüleinek tettéről. Többek között arról is, hogy úgy időzítették a rablást, hogy ne családos őr legyen szolgálatban, mondván így kevesebb embernek okoznak fájdalmat.
A fiatalember családja alibit biztosított neki. Azt állították, a rablás estéjén összeveszett élettársával és leitta magát.
Egy közelükben élő, alvilági kapcsolatokkal rendelkező családnak azonban feltűnik a fiatalember hirtelen meggazdagodása, megsejtik a rablógyilkossággal való összefüggést, és rövid idő alatt közel hatvan millió forintot zsarolnak ki a családtól.
Amikor végül a fiatalember megtagadja a további fizetést, elrabolják és fogva tartják családja nőtagjait, és így csikarják ki tőle a maradék pénzt.

E két cikk szolgáltatja filmötletünk cselekményét és főhőseit: a rendőrt és védencét, akit ez előbbi első alkalommal megment az öngyilkosságtól.
A fiatalemberért felelőséget érző – egyébként válófélben levő - rendőr ekkor mit sem sejtve belekeveredik egy család életébe, akik a maguk részéről már nyakig merültek a rablógyilkosságot követő zsarolási történetbe.
A rendőr – saját jószándékától is elkápráztatva hosszú ideig nem veszi észre, hogy mi is zajlik valójában körülötte. A fiatalemberért aggódva, róla pártfogón gondoskodva, jó ideig félreértelmezi a jeleket, a viszonyokat, a családban zajló események motivációit, a női családtagok hirtelen eltűnését stb.
Egy véletlen folytán azonban rájön, hogy a fiatalember annak a vállalatnak volt alkalmazottja, ahol nem is olyan rég felderítetlen rablógyilkosságot követtek el. Ettől fogva a rendőr – jóllehet bízik a fiatalember ártatlanságában - saját szakállára nyomozni kezd. Apránként összeáll benne a kép, és mire rendőri segédlettel kiszabadítja a fogva tartott nőket, védence életét másodszorra már nem mentheti meg. A fiatalember vonat alá veti magát.
A rendőr – aki eközben azért is küzd, hogy megtartsa feleségét és gyerekét - különös képlettel találja magát szemben: A rablógyilkost, aki ügyelt arra, nehogy családos őrt öljön meg, saját családszereteténél fogva zsarolták meg. Utolsó fillére fogytán már csak a puszta gyilkosság maradt meg neki a rablásból.

A film, amint látnivaló, bűnügyi történet. Hangvételében közel engedi a történetből adódó abszurd ízeket, ugyanakkor végig ügyel a fordulatos elbeszélésmódra. Főhőse valójában a rendőr: egy tisztességes ember, aki érzelmi elfogultságánál fogva “nem lát ki” saját sztorijából.



Címkék

hír , nevezz


8-8  /  10

nka emblema 2012