sex hikaye

A legjobb 8 + 1!

Mozi a fejben - első forduló

2005. október 11. - filmhu
7-7  /  10
Meghozta döntését a Kőrösi Zoltán elnök, Krigler Gábor, Lovas Balázs, Schubert Gusztáv és Sós Mária felállású zsűri a filmhu és a Filmjus Alapítvány treatment pályázatának első fordulójáról.
szomszedsrac.hu (szinopszis)

A Szomszédsrác.hu egy internetes interaktív valóságshow, két főszereplővel, akik egyben a műsorvezetők is. Heti két alkalommal a szomszédsrácok egy beszélgetős, szívatós műsort csinálnak a neten a nézők szerkesztésében, a főszponzor csatorna –akinek ez az első kísérletezése az internetes műsorszórás területén- szinte érzékelhetetlen ellenőrzése alatt A hét többi napján általában kisebb partikat tartanak egy mindig változó, de szűk, szűrt társaságban a kamerák előtt. Napközben a tevékeny unatkozásaikat lehet nyomon követni, teljes beleszólási lehetőség mellett. A kedves néző bármikor beszólhat a két fiúnak a házba, küldhet nekik dolgokat, amikkel aztán foglalkoznak a blogportáljukon, vagy díszítik a szobájukat, de akár meg lehet Őket hívni egy pizzára, vagy lehet nekik küldeni egy üveg vodkát; az adás helyszíne mindenkinek ismert, de a meghívott vendégeken kívül nem nyitott senkinek sem. A két főszereplő egy-egy utolsó szögig megegyező lakásrészbe költözött be a műsor kezdetén, amik egyikéből sem lehet átmenni a másikéba. Az egyetlen találkozási pontjuk az adás „stúdiója”, a nagyszobájuk, ahova csak adáskor léphetnek be. Nem hallják, nem látják egymást, nem is beszélhetnek, vagy chatelhetnek egymással a hét többi napján.

Tubus és Marci a gimnázium elvégzése után úgy döntöttek, egy életre elég volt nekik a tanulásból, de dolgozni se volt kedvük, így maradt számukra a lébecolás, aminek pár év netes lébecolással megteremették az alapfeltételeit. Egy internetes portál és a mögötte álló multicég támogatásával valóságsót szerveztek saját lakásukba – egy koszlott, régi csónakházban- és mindig változó két este a héten élő műsort adnak a neten. Az adás témáját a lap olvasói adhatják meg, külön-külön értekezve Tubussal és Marcival, akik egymástól elzárva laknak és csak este mennek először egy szobába a felvétel idejére. Így kellő ösztönzéssel például rá lehet venni Marcit, hogy hirtelen felindulásból villanyborotváljon egy ferde csíkot Tubus fejre, vagy köszöntésképp amaz öntsön a haver arcába egy adag postán kapott disznótaknyot. Az első része a műsornak általában ezen kis kérések miatt majd mindig verekedés közeli állapotban kezdődik, míg a netezők figyelemmel kísérhetik, hogy ki mit kapott feladatnak és próbálkozhatnak, mivel tudják még froclizni Őket, hogy még nagyobb baromságokat csináljanak. Ezután jön egy beszélgetős -általában beszivatós- rész. Pl.: az oldal látogatói bejelentkezhetnek, ha van egy internetes vakrandijuk, de nincs kedvük találkozni a partnerrel, vagy épp ki akarják dobni a pasijukat/csajukat - elhívják a srácok lakására bulizni és ott mindenki derül. Senki nem tudja melyik este lesz műsor, csak az a „beavatott”, aki a témát hozta.

Mindenféle kalandjaikról folyamatosan beszámol a sajtó, ami remek ingyenreklám lehetne, de nincs rá szükség; a szomszedsrac.hu a legnépszerűbb és leginkább aktív figyelemmel kísért esemény a magyar és számos külföldi ország netes társadalmában.

A műsor teljesen interaktív, mert akár adás közben is bele lehet szólni interneten, mit csináljanak a srácok, vagy épp mit kérdezzenek a vendégtől. A srácok így szépen eltengetik a napjaikat, folyamatosan azon színvonalon élve, ami pont elég nekik, olykor egy-egy rajongólányt felültetve teszik színesebbé a műsort. A hónapok alatt persze nyomasztóvá válhatna a bezártság, de szomszédrácok a népszerűséget sokkal jobban imádják, mint a szürke szabadságot.

A következő műsor meghívott vendége egy csodaszép fekete lány –Ri ii-, aki az interneten azzal keresi a pénzt, hogy szívszorító történeteket ír egy nigériai cég megbízásából és ezzel szemeteli tele a gyanútlan palimadarak email fiókjait, majd a beugrott kuncsaftokkal pénzt utaltat át egy messzi nigériai bankszámlára. A lány Mo.-on lakik évek óta és sötét bőre ellenére tündöklő jelensége a pesti éjszakának. Nem lepődik hát Ő se meg, amikor elhívják a szomszédsrácokhoz. Ahogy halad két barátnőjével a bejárati ajtó felé, indul a műsor. A beavató nézőtől kapott információk mindenki számára elérhetők lesznek, kibővítve idő közben szerzett egyéb kiegészítő adatokkal; ahogy a nigér lány belép az ajtón, már záporoznak is az üzenetek a több ezernyi „szerkesztőtől”, az adás szenzációsnak ígérkezik. A fekete lány gyönyörű, emiatt a két fiú majdnem az elején elveszti a fonalat. Amikor a téma előkerül, és az internetes csalásokról van szó, a lány már sejti, hogy mire megy ki a játék, de nem is gondolja, hogy mekkora tömeg figyeli. Lehengerlő előadást nyújt, zsarnok kormányokról, erőszakról, gyilkosságokról, a tényekről, hogy neki otthon nem csak a boldog életre, de az életben maradásra se lenne sok esélye. Miközben megmutatja a sebhelyét, elmondja, hogy ez phishing meló volt az egyetlen munka a hazájában, ahova felvették csak angol nyelv tudásával; és hogy az első adag pénzéből ideutazott, hogy tanulhasson, de a munkát nem hagyhatja abba, mert a családját is el akarja hozni otthonról, de amilyen munkát Magyarországon tudna kapni, abból csak magát tudná fenntartani. A két fiú észreveszik egymáson, hogy mindkettejüknek tetszik a lány és odaadó törekvésük lassan komoly vonzalommá alakul mindkettejüknél az „esti átbaszott” vendég iránt. A közönség sem vak, egyre röppennek a feladatok, amik a két fiú szembenállásának lövészárkait mélyítik. Amikor Ri ii befejezi a mondandóját, összepakol és sírását alig észrevehetően elharapva, színlelt sértődöttség kifejezése mögött húzódó borzalmas rettegésben hagyja el a csónakházat – a terveinek megvalósulása mellett valószínűleg élete is veszélybe került.

Az adásnak komoly visszhangja van a sajtó minden oldaláról, a kis niger lány története bejárja az országot, az összes internetes lap ezzel a foglalkozik, a fiúk mindent elolvasnak és egyre jobban akarnak segíteni neki. A következő estére a lányt elfogják és ki akarják toloncolni az országból. A fiúk az éjjel egymástól független ötlettől vezérelve, de mégis egyszerre indulnak el a másik szobájába, indítani az élő adást, odalépnek egy velük egyidős, szakadt gördeszkás-kinézetű fickóhoz –Gergőhöz-, aki bódultan közli a nézőkkel, hogy Ő a fiúk kapcsolata a külvilággal, egyszemélyben rendszergazda és ügyvezető. Kijelentik, hogy a műsor kilép a házból és egyenes adásban végigkövetik, ahogy kiszabadítja Ri iit Marci és Tubus. Gergő hátravonul és jó hosszú ideig beszél telefonján a műsor fő szponzorával, a TV vezetőjével. Amikor visszalép közli, hogy teljesen szabad kezet kapott, de a kamerának végig mennie kell és az adásnak interaktívnak kell maradnia. A stúdió mindent biztosít, s eddigre már a jócskán túlbecsült képességű serverek is kezdenek felülterhelődni a látogatók számától. Egy órán belül összeáll a stáb, indul a kaland, egy-egy kameramann és egy emelt-díjas sms/mms telefon van a két fiúnál, akik külön-külön indulnak. A nézők tudnak segíteni a fiúknak, hogy mikor merre és hogy lenne érdemes haladni, egyesek találkozókat akarnak megbeszélni a fiúkkal, hogy tudjanak segíteni; de alapvetően nem túl kedvező a fogadtatásuk a fiatalok körében., mindenkinek Ri ii lett szimpatikus.

Amikor először találják meg a lányt, rájuk törnek a rendőrök, az egyik rajongó menti ki csak a lányt a rendőrgyűrűből. A TV producer óvadékot fizet értük és Gergővel küldet nekik egy-egy táska kp-t, hogy legyen mit adni a lánynak, hogy segíthessen a családján. Közben a nézők tippelhetnek, mennyi pénz van a táskában és ki adja oda először – értékes nyereményekért.  Míg börtönben voltak nem volt adás, ahogy kiszabadulnak az utcára a két srác egyre nagyobb őrültségeket csinál, miközben látványos szöktetésbe kezdenek koszos kis Budapesti utcákon. A mögöttük álló hatalmas közösség segítségével leszerveznek mindent, a lány el tud majd menekülni; miközben összejátszanak bár, de mindketten maguknak akarják a lányt.

Ahogy elérkeznek a végkifejlethez a két komoly pénzmennyiség és Ri ii  elbúcsúzik a fiúktól, akik rájönnek, hogy jobb lesz így, majd már menet közben Ri ii visszvág nekik egy mosolyt közölvén, hogy Ők voltak az eddigi legaranyosabb adományozói; a fiúk és az egész ország beette a „Nigériai csalást” a lány eltűnik a pénzzel a szálakat a háttérből mozgató társaival együtt.

Tubus és Marci megszégyenülve keresik fel a stúdiót, az irodák felől. Itt megdöbbentő stábot látnak. 30-40 ember telefonálgat, internetezik és szervezi a műsort, szemben velük, az orruk előtt írva a műsor forgatókönyvét. Hallják, hogy el fogják vinni Őket a rendőrök, mert a nézőknek kell egy kis pihenés, sokan azóta ébren vannak a fiúkkal, mióta elindultak vagy két napja.

Berontanak Gergőhöz, elképedve látják, hogy Ő a főnök, most nem szakadt haver, hanem jólöltözött főnök. Megbeszélik, hogy nem gondolták volna, hogy ekkorák lesznek – a szomszédsrácok semmit láttak pont ebből a részéből a világnak, a stúdió falainak túloldalán. Hirtelen mögülük berontanak és megbilincselik Őket, kikapcsolják a kamerákat. Egy darabig még lehet hallani a hangokat,a mikrofonok bekapcsolva maradnak. A szomszedsrac.hu-n ezalatt az élőhang és zenei aláfestéssel képeket látunk videóklip szerűen összevágva, az eddigi legemlékezetesebb pillanatokból, kronológiailag visszafelé. Majd eljutunk egy képhez, ahol együtt áll négy fiatal egy képen, majd a kép megmozdul, egy videó első kockája. A szereplők nagyon ismerősek, de csak amikor elkezdenek beszélni, akkor ismerszenek fel egyértelműen. A három fiú és a fekete lány, épp azon ábrándoznak belassulva, hogy csinálni kéne valami jó kis heccet, amivel pénzt lehet akasztani. Tubus és Ri ii arról vitatkoznak Gergővel, hogy mi legyen a weboldal neve, majd Marci leteszi az asztalra a kamerát és meggyújtva egy cigi, azt mondja: szomszedsrac.hu.



Címkék

hír , nevezz


7-7  /  10

nka emblema 2012