sex hikaye

György Vukán

 

music, actor

Biography

Budapesten született 1941. augusztus 21-én. 1960-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (Budapest) végzett zongora szakon. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori cimet szerzett, a mai napig aktiv fogorvos. Gyermekkora óta, több mint negyven éve koncertezik, eleinte mint klasszikus-, az utóbbi évtizedekben főként mint jazz zongoraművész, trió formációban és szólistaként egyaránt. Végigkoncertezte Európát, két izben egy-egy hónapos koncertútja volt az USA-ban (1983, 1993). Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry, Kenny Wheeler, etc. 199-ben a Creative Art Jazz Trióval Sevillában a World Expo-n kivételes sikert arattak. Ugyancsak 1991-ben szólóban, Japánban koncertezett. 1992-ben - vezette és vezényelte a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, melyben Európa 17 országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompoziciói szerepeltek. (Contrast, Swing, Blues) Óriási sikert aratott úgy is, mint zeneszerző, és úgy is, mint karmester. Az utóbbi időben a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc Kamarazenekarra, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarra irt darabjaival (Double Concerto, Clarinet Concerto, Piano Concertos No.1.&., Chopin átiratok, Spanyol-Arab Concerto-"Casablanca", Concerto for Sax Quartet &chestra, Cello Concerto etc.) arattak elismerést itthon és külföldön egyaránt. Több mint 140 filmzenét (eddig a legtöbb, amit Magyarországon irtak), 3 balettot (pl. Derby), operát (Atlanta, Georgina), szimfonikus műveket, versenyműveket, kamaraműveket (főként réz- és fafúvós együttesekre, jazzzenekari formációkra), több mint 80 dalt (pl. Frederico Garcia Lorca, Pablo Neruda etc.), mind a 150 Zsoltárt, Misét, szinházi- és tv-rádiójáték-zenéket irt zeneszerzői tevékenysége során. A Creative Art Jazz Trio-val és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az "Év Koncertje" lett Hollandiában (Chopin átiratok). 1999 óta a ClassJazz Band komponistája, zongoristája, 2000-ben megalapitotta a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (b?g?), és a Budapesti Saxophone Quartet-tel. Alone cimmel CD-t is készitettek. Dijai 1957 - Helikon Dij 1962 - Chopin Dij, Lengyelország 1968 - Sajtó Dij, Montreux 1970 - Magyar Hanglemezgyártó Vállalat zeneszerzői dija 1978 - Balázs Béla Dij 1981 - Magyar Rádió előadói dija 1990 - Erkel Ferenc Dij 1993 - Emerton Dij, az év legjobb jazz-előadóművésze és zeneszerzője 1996 - Lyra Dij, Magyar Köztársaság kiskeresztje 1998 Tudományos Munkássága Szakkönyvek énekléssel, zeneszerzéssel, hangszereléssel kapcsolatban. R:A:S relativ tengelyimprovizációs rendszer. Orvosi m?szer (DMA -DentMetAct) eljárás és műszer fémallergiára, világszabadalom. A Derby cimű balettjét a Magyar Állami Operaház több, mint három évig tartotta műsorán. A Missa Ad Domimium Jesus Christum c. miséjét 1989-ben irta a magyar történelmi változások hatására, és művét II. János Pál pápának ajánlotta 1991 évi magyarországi látogatása alkalmából. Az Atlanta, Georgina (Black Advent) c. operáját az 1996-os Expo-ra irta. Minthogy az Expo elmaradt, az operát 1999 Adventjén mutatta be a Magyar Állami Operaház. A Budapesti Táncszinház számára Jazz Sekt cimmel kétrészes balettest zenéjét irta, amit a Quartett formáció előadásában óriási sikerrel mutattak be 2001. március 5-én a Budapesti Thália Szinházban.

Filmography

music
 
2008 Majdnem szűz
A remény útjai 2. - Portrévázlatok Vígh Tamás szobrászművészről: 1700 nap története
2006 A cella - magister Villon nem adja meg magát
2005 De kik azok a Lumnitzer nővérek?
A remény útjai
2003 Kiválasztás - avagy az érzékek láthatatlan birodalma
2001 A többire már van recept...
Hamvadó cigarettavég
2000 Duende
1994 Megint tanú
Kis Romulusz
1988 Jézus Krisztus horoszkópja
Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája
Hanussen
1987 A nap lovagja
A másik ember
1986 Banánhéjkeringő
1985 Hány az óra, Vekker úr?
Villanyvonat
1984 Neumann János - John von Neumann
Linda
Megbízható úriember
1983 Te rongyos élet
Gyertek el a névnapomra
1982 Dögkeselyű
Tegnapelőtt
1981 Ideiglenes paradicsom
Omelette
Requiem
Haladék
1980 Szegény Avroszimov
Fábián Bálint találkozása Istennel
1979 Áramütés
Ki beszél itt szerelemről?
Csillag a máglyán
Hálapénz - Tiszteletem főorvos úr
1978 Magyarok
1977 Defekt
Fedőneve: Lukács
1976 Zongora a levegőben
Az ötödik pecsét
Szépek és bolondok
1975 Ereszd el a szakállamat!
1974 Ámokfutás
141 perc a befejezetlen mondatból
Szikrázó lányok
1973 Harmadik nekifutás
Kakuk Marci
Ártatlan gyilkosok
1972 Nápolyt látni és...
1970 Kitörés
N. N. A halál angyala
Gyula vitéz télen-nyáron
1969 A tanú
A trió
A tigriscsíkos kutya
actor
 
2009 In Memoriam Bacsó Péter
2008 Contemporary Piano
2007 Puccini - Vukán: Bohémélet

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Péter Bacsó - screenwriter  (20)
Tamás Andor - director of photography  (15)
Ferenc Kállai - actor  (11)
Tamás Vayer - set designer  (10)
Lajos Őze - actor  (9)
György Illés - director of photography  (8)
Dorottya Udvaros - actor  (7)
György Gát - director  (7)
János Zsombolyai - director of photography  (7)

Genres

drama war educational concert crime political portrait satire theatre play comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu