sex hikaye

Gábor Agárdy

 

actor, dubbing voice, contributor

Biography

Születési neve: Arklián Gábor. Örmény családból származott. Pályáját 1937-ben kezdte a Szegedi Városi Színháznál, mint "táncos boy és kardalos". 1938-ban végezte el az Országos Színészegyesület iskoláját. 1949-ig kisebb vidéki társulatoknál játszott. 1949 és 1952 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1952-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. 1955-től az Ifjúsági Színház és a Petőfi Színház művésze volt. 1964-ben a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. 2000-től a Pesti Magyar Színházban játszott. A színművészet mellett a festészettel is foglalkozott. 1967 óta négy önálló kiállításával nagy elismerést aratott. Ikonfestményei a Pannonhalmi Apátságban, a II. Alekszij orosz pátriárka számára ajándékozott műve az oroszországi Danyilov Kolostorban, valamint a II. János Pál pápának adományozott, Szent István Királyt ábrázoló ikonja, a Vatikánban kapott helyet. Agárdy rengeteget dolgozott a Magyar Rádióban, a Rádiószínházban és a Rádiókabaréban is a közönség kedvence volt. Hosszan tartó betegség után, 2006 januárjában, 84 évesen érte a halál. Díjai, kitüntetései: Jászai Mari-díj - 1958, 1962; Érdemes művész - 1968; Kiváló művész - 1980; Kossuth-díj - 1985; A Nemzeti Színház örökös tagja - 1989; A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje - 1995; Sík Ferenc-emlékgyűrű - 1996; Örökös Tagja a Halhatatlanok Társulatának - 1998; Jákó Vera-díj - 1999; A Nemzet Színésze - 2000; A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal - 2002; Budapest díszpolgára "a magyar színház- és filmművészetben nyújtott alakításai elismeréséül, társadalmi problémákra érzékeny életművéért" - 2002; Pro Urbe Szeged - 2004; Fót város díszpolgára - 2005; 37. Magyar Filmszemle, (posztumusz) életműdíj - 2006

Filmography

actor
 
2005 A gyertyák csonkig égnek
2003 Az ördög nem alszik
2001 Gáspár
Az utolsó blues
1998 Csiky Gergely: A nagymama
1996 Retúr
1994 Advent a Hargitán
1986 Kisfaludy Károly: Kérők
Örökkön örökké
1982 Vőlegény
1980 Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül
1978 Második otthonunk: A munkahely
1977 Második otthonunk: Az SZTK
Az Isten is János
1975 Micsoda idők voltak
A peleskei nótárius
1974 A dunai hajós
1973 Csínom Palkó
1969 A varázsló
Ismeri a szandi mandit?
1968 Egri csillagok
Eltávozott nap
1966 Kárpáthy Zoltán
1965 William Shakespeare: Falstaff
A helység kalapácsa
Szegénylegények
1964 Ha egyszer 20 év múlva...
1963 Hogy állunk fiatalember?
1962 Amíg holnap lesz
1961 Puskák és galambok
1960 Kálvária
Virrad
1959 Akiket a pacsirta elkísér
Álmatlan évek
1958 Csempészek
1957 Éjfélkor
Égi madár
1954 Én és a nagyapám
A balkáni gerle
dubbing voice
 
1979 Lúdas Matyi

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Imre Sinkovits - actor  (8)
Hilda Gobbi - actor  (7)
Éva Ruttkai - actor  (6)
Béla Barsi - actor  (5)
Dezső Garas - actor  (5)
Ferenc Bessenyei - actor  (5)
Klári Tolnay - actor  (5)
Márton Keleti - director  (5)
Antal Páger - actor  (4)
Barnabás Hegyi - director of photography  (4)

Genres

family drama children adventure romantic satire theatre play historical
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu